Kasteel Chillon in Zwitserland

Het kasteel, uit de dertiende eeuw, is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Europa. De reden: het kasteel op deze rotspunt in het meer van Genève te bouwen is de strategische positie: steil aflopende rotsen aan één kant en aan de andere kant het meer, dat op deze plek 300 meter de diepte ingaat. In de bronstijd was er geen pad rond het meer, de route liep op deze plek 200 meter hoger over de rotsen.

De Romeinen openden een smal pad langs de meeroever. Tevens openden ze de Grote Sint-Bernhardpas, wat deze routes in deze tijd tot de enige route tussen Noord- en Zuid-Europa maakte. Later, in de middeleeuwen, nam de hoeveelheid verkeer toe, wat het heffen van tol mogelijk maakte. Het is in 1150 dat de naam “Chillun” wordt vermeld in een document.

Het zijn de graven van Savoye, en in het bijzonder Peter II van Savoye (1203-1268) die Chillon uitbreiden en er een residentie van maken. Het is onder architect Pierre Marnier dat het kasteel zijn huidige vorm heeft gekregen. Onder het huis Savoye groeit het kasteel uit tot een belangrijke vesting en gevreesde gevangenis. Een bekende gevangene is de Geneefse denker François Bonivard, die hier zes jaar (1530-1536) gevangen heeft gezeten en werd bevrijd door troepen uit Bern.


Notice: Undefined offset: 4 in /home/lies1/domains/liessmit.nl/public_html/includes/huisjes.php on line 124
Je bladert door alle huisjes
Kasteel Chillon in Zwitserland
Kasteel Chillon in Zwitserland

De Nederlandse vlag The Britisch flag
© Copyright Elisabeth 2004 - 2024 / Laatste update: 04-25-2024