Het Armor Stiner Huis in Irvington

Het Armor-Stiner Huis, ook bekend als het Carmer Octagon Huis, is een uniek achthoekig en koepelvormig huis in Victoriaanse stijl gelegen op 45 West Clinton Avenue in Irvington, in Westchester County, New York. Het bevindt zich aan de zuidkant van West Clinton Avenue, op de top van een heuvel met uitzicht op de Hudson-rivier, in het westen. Het werd in 1976 uitgeroepen tot Nationaal Historisch Ori├źntatiepunt.

Het huis werd in 1859-1860 gebouwd door financier Paul J. Armor, gebaseerd op de architectonische idee├źn van Orson Squire Fowler, de auteur van The Octoagon House: A Home for All Occasions. Fowler geloofde dat achthoekige huizen meer ruimte innamen, meer binnenzonlicht opleverden en dat de kamers gemakkelijk toegankelijk waren voor elkaar. De architect van het huis is onbekend. Het is het enige bekende achthoekige huis dat is gebaseerd op de koepelvormige zuilenvorm van een Ropman-tempel. De koepel werd toegevoegd en het huis werd vergroot in 1872-1876 door Joseph Stiner, die een thee-importeur was.

Het Armor-Stiner House is naar verluidt een van de meest weelderige achthoekige huizen gebouwd in de periode, en is nu een van slechts misschien honderd overgebleven. In de jaren 1930 was het huis in handen van Aleko E. E. Lilius, een Finse schrijver en ontdekkingsreiziger, en van 1946 tot 1976 door historicus Carl Carmer, die beweerde dat het huis werd achtervolgd. In 1976 was het huis kort in bezit van de National Trust for Historic Preservation om te voorkomen dat het werd gesloopt. De Trust slaagde er niet in om de benodigde hoeveelheid renovatie te financieren en verkocht deze aan de conserverende architect, Joseph Pell Lombardi,
die het huis, het interieur, het terrein en de bijgebouwen heeft geconserveerd en gerenoveerd.


Notice: Undefined offset: 4 in /home/lies1/domains/liessmit.nl/public_html/includes/huisjes.php on line 124
Je bladert door alle huisjes
Het Armor Stiner Huis in Irvington
Het Armor Stiner Huis in Irvington

De Nederlandse vlag The Britisch flag
© Copyright Elisabeth 2004 - 2024 / Laatste update: 06-09-2023